Vyhledávání


Rozhovory

Dr. Bitch

11.08.2012 16:40

Cíca jr.

26.05.2012 22:33
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Analýza ofenzívy Devils - důležitost Peterssona

19.12.2014 12:34

    V dnešním speciálu se zaměříme na kámen úrazu nevyrovnané ofenzívy Ďáblů z Jablonce. Zatímco první útok ve složení Gery-Soldis-Bali stále funguje s nadprůměrnými výsledky, řada druhá nepodává tak vyrovnané výkony, jako v předchozích sezónách. Pojďme se nyni pokusit najít příčinu.

    Centrem druhého útoku je kapitán Cíca (potlesk diváků), na pravém křídle je jeho mladší kopie Cíca jr., ovšem levé křídlo nemůže najít svého stálého adepta. Tím býval vždy Petersson, díky kterému byly oba útoky Devils rovnoměrně vyváženy. Každá lajna potřebuje svůj běhavý typ, který bude vždy poctivě připraven vyztužit defentívu, ale zároveň i podpořit ofenzívní choutky. 

    V první lajně se o to stará Soldis, a nutno říct, že velice spolehlivě. Málokdy přes něj projde míček, obráncům pomáhá poziční hrou a při získání balónku rychle přechází do útoku. Tam už moc práce nemá, důležité je předat míček jednomu z es na křídlech, ať už Balimu nebo Gerymu. Díky rychlosti a nepopiratelnému florbalovému talentu dokáži tito dva mladíci vykouzlit oku lahodící manévry v útočné třetině. Buďto zakončují okamžitě, nebo vyčkají na výpomoc Soldise, který se postaví do prostoru kolem soupeřovi brány a dle potřeby cloní/doráží. 

    Vyzkoušená a vcelku i jednoduchá taktika, která slaví úspěch, když na ni máte vhodné hráče. Těmi Devils disponovali v obou útocích. V druhé lajně má Soldisovu práci na starost Cíca, především tedy defenzivně. Při přechodu do útoku využívá střeleckého apetitu mladého Cícy jr., který svou mušku s přibývajícími roky piluje k dokonalosti. Systém přechodu do útoku byl tedy jasný, Cíca vyváží míček z vlastního obraného pásma a hledá svého bráchu na křídle, který si už šteluje mířidla ke střele. 

    To, co ovšem schází je aspekt "ofenzivního Soldise". Někdo, kdo by šel clonit/dorážet před soupeřovu branku. Dříve tuto úlohu excelentně plnil Petersson. V začátcích Ďáblů byl toto právě první útok, který složením tří typologicky velice úzce zaměřených florbalistů, dal dohromady skvěle promazaný a fungující stroj. Po střele jednoho z Cíců byl vždy někdo před soupeřovou brankou, kdo se postaral o tu těžkou práci. 

    Jednoduchý scénář, který Soldisův útok převzal a dovedl k dokonalosti. Při posledních absencích Peterssona schází tomuto útoku důležitý člen, který se nedá jen tak nahradit. Pokusy s typologicky odlišným hráčem zcela rozbíjejí tento skvěle pracující stroj. Přidáním běhavého křídla najednou dostáváte dva běhavé hrácě (+ Cíca), kteří se snaži být všude a zároveň tím nejsou nikde. 

    V připadě dodání klasického střelce přichází svou úlohu Cíca jr., který najednou není tak často na balónku, jak by potřeboval. Následně se Cíca snaží zastoupit ostatní ve scházejících aspektech hry a vzniká nám mezera na středu, v horším případě v poziční hře defenzívy. Další chyby a inkasované branky jsou už pak jen logickou návazností plynoucí z neorganizované hry.

    Bez Peterssona dostává druhý útok Devils o 53% více branek než s ním v sestavě. Čas na míčku se také zkrátil, a to průměrně o 3 minuty na jeden zápas. Zatímco naběhané kilometry vzrostly.

    Bohužel se tak v celé kráse ukazuje důležitost hráče jako je Petersson pro druhý útok. Ani jeden z hráčů této lajny sám o sobě není žádným hvězdným hrácem, ovšem spolu tvoří důmyslně propracovanou skládačku, která dokáže rozhodovat zápasy.

    Nesmíme zapomenout také na další důležitý aspekt hráče s č. 7, a to motivace (potažmo nasazení). Jakožto jeden ze zakládajících členů dýchá pro tým a když je na hřišti, víte, že nevynecha jediný souboj. Každé střídání na maximum. "Je to typologicky velice specifický hráč, kterého když dokážete správně využít, je smrtící" říká trenér Devils. 

    Na adresu jablonecké "sedmičky" se také rozpovídal Generální Manažer: "Ano, cena hráče samotného není velká, ovšem když ho dokážete správně využit, je z něj strělec a hvězda nejvyšší jakkosti. Dlouhým procesem jsme došli k ideálnímu složení útoku, kde především s Cícou tvořili podobně ofenzivně nebezpečnou dvojici jako Lemieux-Jágr. Jeden vždy nebezpečně přihrával do prostoru před soupeřovou bránou a druhý skóroval. Těžko najdete podobnou dvojici."

    Na toto téma se nám vyjádřil i Cíca: "jsem Kapitán a jsem úžasnej. Já nikoho nepotřebuju, já tvořím hráče okolo sebe lepšími. Mám skvělé boty a hlavně potítko" Po několika minutách se nám podařilo stočit rozhovor opět k Peterssonovi. "Není úplně špatnej, ale moc mě neprosí, nepoděkuje a na playstationu mu to taky nejde. Hezčí než já taky není, i když si to myslí." Následuje dlouhá pauza. "Navíc je z Rychnova, to taky udělá s člověkem hodně..."

   Petersson, jakožto jeden ze zakládajících členů, byl i u prvnotních úspěchů týmů, především třetího místa z BastaFidli Cupu 2012. "Ano, tam byl výjimečně užitečnej, něco mu tam spadlo, ale hlavně to šlo mě. Den předtím jsem byl u kadeřníka a měl jsem fajn vlasy, vlastně pořád mám. Navíc všichni dorazí na moji birthday party, víte" dodává kapitán Cíca.

   Je tedy k zamyšlení, zdali by se Devils neměli zaměřit také na zapojení starších zkušenějších hráčů zpět do fungujícícho systému. Hledat nové mladé talenty je důležité, ovšem zkušenosti a pracovitosti je nenaučíte hned. Navíc, když jste měli dvojici podobnou Lemieux-Jágr.

    Vedení organizace má rozhodně spoustu prostoru ke zlepšení. Nyní je zlomový bod, kterým směrem se Devils vydají.

 

Yablonec Devils